Erfgoed van vroeger bewaren voor de toekomst

Erfgoedhuis en -tuin, Duivenstraat 22

De Duivenstraat in de jaren 1930

Ooit was de Duivenstraat een onooglijk leitje. Deze landweg leidde naar de Franse School, een stenen landhuis dat er nog altijd is op nummer 45 (tot eind vorige eeuw de dokterspraktijk van wijlen Ludo Verbaet). Voor de rest was het de weg naar de velden en weiden van De Duif, een hoeve op de hoek van het Sint-Jansplein en de Sleutelstraat. Vandaar de huidige straatnaam (vroeger: Vilvoordeweg).

Duivenstraat 45,
ooit de "Franse School" (een kostschool voor meisjes, eerste helft 19e eeuw)
De grond aan de overzijde van de Franse School was nog onbebouwd toen hij in 1872 gekocht werd door het Kontichse boerenechtpaar Van de Wouwer-Van Camp.

Acht jaar later bouwden ze er een huis om er te komen rentenieren. Het adres was toen nog Vilvoordeweg 67.

Het eigendom bleef in de familie tot het in 1914 openbaar verkocht werd als een “zeer schoon buitenverblijf of renteniershuis met stagie (verdieping), grooten fruit- en lusttuin met lustvijver en serre”.

Eigenaars en bewoners wisselden elkaar enkele jaren af tot een Waalse houthandelaar er zijn tweede woonst van maakte. In 1959 keerde de familie terug naar Tongrinne, een deelgemeente van Sombreffe in de provincie Namen.

En nu verschijnt deken Jozef Van Herck ten tonele. Hij koopt samen met zijn zuster Eugenia het landhuis. Toen hij in 1961 zijn ambt neerlegde nam hij in de ondertussen verbouwde woning zijn intrek. En zo werd zijn huis ook de zetel, vergader- en werkruimte van de actieve Kring voor Heemkunde die hij in 1943 had opgericht.

 

Duivenstraat 22 (februari 1976 - Foto's: Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

Om deze bestemming blijvend te maken, legateerden hij en zijn zus in 1970 het eigendom, Duivenstraat 22, aan de gemeente Kontich. De voorwaarde was dat de vereniging haar werkzaamheden er kon voortzetten. De tuin zou als park of kruidtuin bewaard worden.

Dat de gemeente ook op die plaats een museum zou uitbouwen bleek niet haalbaar. Gelukkig kwam er, na omzwervingen via de zolder van de Gemeentelijke Jongensschool en het oud gemeentehuis, uiteindelijk ruimte beschikbaar aan het Sint-Jansplein.

In 1980 verliet eredeken Van Herck het gebouw en verhuisde hij naar home Mayerhof in Mortsel, waar hij overleed op 9 januari 1984.

En zo werd het oude landhuis een studie-, archief- en documentatiecentrum ten dienste van de Kontichse bevolking, beheerd door de (ondertussen Koninklijk geworden) Kring voor Heemkunde.

 
Opgefrist, maar nog zonder luiken...

  28/9/1985 - Met luiken, klaar voor het feest...

De gemeente zorgde voor een grondige opfrisbeurt en in 1985 werd het Documentatiecentrum officieel geopend in aanwezigheid van minister Karel Poma. Er was ook een tentoonstelling over de Kontichse dichter P.C. Verhulst, die toen 150 jaar eerder geboren was.

De plechtige opening van het Documentatiecentrum, 28/09/1985
 
De notabelen: conservator Joris Olyslaegers, voorzitter Prof. dr. Robert Van Passen, Gemeenschapsminister van Cultuur Karel Poma, Burgemeester Marus Kempenaers,
dr. Ludo Verbaet
  ... en de genodigden...

... en na de nodige speeches is het zover: de gedenksteen mag onthuld worden!


Plus bezoek tentoonstelling P.C. Verhulst (° 1835)


Duivenstraat 22 nu (11/2018),
start renovatie van de serre

En nu, bijna 35 jaar later, is restauratie alweer noodzakelijk. Zoals je kan zien op de recente foto hiernaast komt alvast de serre al aan de beurt!

Elke maandagavond van 8 tot 10 uur ’s avonds kan je terecht in ons Documentatiecentrum Jozef Van Herck. Dan zie je hoe een tiental mensen zich bezighouden met ons verleden en ons heden om het door te geven aan de toekomst.

Misschien voel je je geroepen om er ook een plekje te zoeken en mee te werken? Vooral mensen die jong (van hart) zijn, zijn welkom. Want de Kring bestaat nu 75 jaar en wil graag de 100 halen!

Tekst: Frank Hellemans, voorzitter van de Kring voor Heemkunde, met dank aan het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen/provincie Antwerpen voor de oude foto's. Overige foto's: Kring voor Heemkunde.
Uit KONTICH WAARLOOS Hier en Nu, november 2018.

En vind HIER de lijst van alle artikelen Kontich-Waarloos Vroeger en Nu.

Zoeken


Created: 30/12/2018

© 2003-2018 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden